PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK NEDİR ?

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK NEDİR ?

Rehberlik nedir?

      Bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması kapasitelerini kendine en uygun düzeyde geliştirmesi, çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum içerisinde olması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye verilen psikolojik yardımlardır.

  REHBERLİĞİN İLKELERİ

1- Rehberlikte bireye ve onun kendine ilişkin konularda karar verme hakkına saygı esastır.

2- Rehberlik hizmetleri, eğitimin ayrılmaz ve tamamlayıcı bir parçasını oluşturur

3- Etkili bir rehberlik hizmeti bireysel farkları dikkate alan eğitim sisteminde gerçekleşebilir.

4- Rehberlik tüm bireylere yöneliktir.

5- Rehberliğin amacı, bireylerin bir bütün olarak gelişmesine yardımcı olmaktır.

6- Rehberlikte süreklilik esastır.

7- Rehberlik hizmetleri bireye ve onun geleceğine yöneliktir.

8- Bireyin zayıf yönlerinden çok güçlü yönleri üzerinde durur.

9- Rehberlik hizmetlerinde gönüllülük esastır.

10- Rehberlik hizmetleri okulda öğrenci ile ilişkili tüm kişilerin işbirliği ile gerçekleşir.

11- Rehberlik tekniklerini uygulamak bir uzmanlık işidir. Rehberlik; planlı, programlı, örgütlenmiş, profesyonel bir düzeyde uygulanmalıdır.

12- Tek tip bir rehberlik programı yoktur. Rehberlik programı, öğrencilerin gereksinimlerini ve olanaklarını göz önüne alınarak hazırlanır.

 Psikolojik Danışma Nedir?

     Psikolojik danışma kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme ve benzeri konularda –tarafsız, kişilik haklarına saygılı, güven ve gizliliğe önem veren- eğitimli danışmanlardan yardım aldığı bir gelişim sürecidir. 

PSİKOLOJİK DANIŞMANIN AMAÇLARI 

Gelişimsel Amaçlar: Danışman, bireyin çeşitli alanlarda onun gelişimine ilişkin değişimlerini tanımasına ve uyum sağlayabilmesine yardım eder.

Koruyucu Amaçlar: Burada psikolojik danışmanın amacı, bireyde istenmedik sonuçlara yol açabilecek duygu, düşünce ve davranışları tanımlayabilmesinde yardımı amaçlar.

Zenginleştirici Amaçlar: Bireyin sahip olduğu yetenek ve becerileri danışmanın yardımıyla tanıyıp, geliştirebilmesine yardımı içerir.

Çare Bulma Amacı: Bireyin üstesinden gelmesi gereken istenmedik bir gelişim özelliğine müdahale ederek yardımı sağlamak. Danışmalar, bireylerin kusurlu davranışlarının nedenlerini görebilmelerine yardım ederek, onların yerine kendi gereksinimlerini karşılayabilecek daha sağlıklı ve uygun davranışlar geliştirebilmelerine yardımcı olurlar.

Keşfettirici Amaçları: Yeni etkinlikler, ilişkiler içerisinde bireyin kendisine uygun amaçlar seçebilmesini içerir. •

Pekiştirici Amaçlar: Bireyin düşünce ve duygulanımının yolunda gittiğini duyma gereksinimini pekiştirmesine yardımı amaçlar. •

Zihinsel Amaçlar: Danışmanlar, öğrencilerin öğrenme keyfini yaşamasına yardımcı olur. Öğrenmeyi öğrenmelerine yardımcı olular. •

Fizyolojik Amaçlar: Normal gelişim özelliklerini tanıyıp, öğrencilerin bedenlerindeki değişmeleri kabul edebilmelerine yardımı amaçlar. •

Psikolojik Amaçlar: Olumlu toplumsal iletişim becerilerinin kazanılması, duyguların ve öfke kontrolünün öğrenilmesi. 

Koruyucu Amaçlar: Tüm Rehberlik ve Psikolojik Danışma Ekibi'nin çocukluk yıllarında ortaya çıkabilecek ve çocuğun umutlarını ve mutluluğunu olumsuz yönde etkileyebilecek yaşantıların öğrenilmesi için çalışılması (istismar, ana-baba çatışması, boşanma, madde bağımlılığı, arkadaşlarla kavga, sevilen birinin kaybı vb.). 

18.03.2021 233

İLETİŞİM

Adres:
YUNUS EMRE MAH. PANAYIR SK. YENİDOĞAN İLKOKULU ORTAOKULU SİTESİ YENİDOĞAN İLKOKULU ORTAOKULU BLOK NO 5 SANCAKTEPE / İSTANBUL


Telefon
(216) 429 2440


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın